Blue Cap Keurmerk voor veilig zwemmen

De zwembadroosters en watercirculatiesystemen zijn veilig in zwembad Wasbeek. Daarvoor ontving het zwembad op 2 maart het Blue Cap keurmerk. Voorzitter Chris Geurts van Kessel van The Blue Cap Foundation overhandigde op die dag een certificaat en naambord.

bluecap_logo

Zwembadinspecties.nl onderzocht op 24 januari 2017 de risico’s op beknelling door vastzuiging van lichaamsdelen en lang haar in dit zwembad. Het onafhankelijke inspectiebureau concludeerde dat het zwembad voldoet aan de eisen van het Blue Cap Keurmerk.

Locatiemanager Josan Zoetemelk las over The Blue Cap Foundation en beknellingsongevallen. Zij besloot actie te ondernemen. “Ik vroeg me af of onze roosters wel veilig waren. We dachten dat het wel goed zat, maar je wilt bevestiging. Dat is ook belangrijk voor de ouders die hun kinderen hier laten zwemmen”, legt zij uit. “Het geeft een veilig gevoel dat we nu zeker weten dat ze veilig zijn. Ik hoop dat veel zwembaden ons voorbeeld volgen”, besluit directeur Hans van der Linden van STiWA Exploitatie & Beheer.

Beknellingsrisico’s

The Blue Cap Foundation pleit al langere tijd voor het meten van beknellingsrisico’s in zwembaden. Volgens de stichting is het de enige manier om de veiligheid van afzuigroosters en beknellingsrisico’s in kaart te brengen. Er zijn op dit moment twee onafhankelijke inspectiebureaus die beknellingsrisico’s in zwembaden kunnen meten volgens de richtlijnen van het Blue Cap Keurmerk.

The Blue Cap Foundation is in 2010 opgericht door Jan Jonker die in dat jaar zijn kleinzoon (12) verloor. Hij werd door enorme krachten vacuüm gezogen aan het rooster van een zwembad. De kracht van het vacuüm was dusdanig groot dat drie omstanders Willem niet van het rooster konden bevrijden. Jaarlijks komen nog steeds enkele tientallen zwemmers om het leven als gevolg van beknelling aan een zwembadrooster, zo blijkt uit cijfers. The Blue Cap Foundation registreert deze ongevallen sinds haar oprichting in 2010. Het is een wereldwijd probleem waar de stichting niet alleen onderzoek naar doet, maar ook oplossingen voor aanreikt. De stichting hoopt dat alle zwembaden de beknellingsrisico’s laten meten door een onafhankelijk inspectiebureau.