Wasbeek, De Tulp en De Korf krijgen zonnepanelen

30 oktober 2015

Stiwa gaat zonnepanelen plaatsen op drie van haar sportaccommodaties. Sporthal de Tulp, Sporthal de Korf en Sport- en Recreatiecomplex Wasbeek zullen gaan profiteren van de zon. Met de plaatsing van 1500 zonnepanelen gaat Stiwa haar eigen stroom opwekken, wat zal bijdragen aan een beter milieu door minder CO2 uit te stoten.

Duurzaamheid staat bij Stiwa hoog in het vaandel. Sinds de opening in 1992 is het bedrijf constant bezig met investeren in verduurzaming en energiebesparing. De laatste grote investering was in 2014, toen Wasbeek een nieuw warmwatersysteem kreeg om te besparen op water en energie. Het installeren van zonnepanelen was dan ook een logische vervolgstap, om zo groen mogelijk te ondernemen.

Deze zonnepanelen werken als volgt: de zon is een onuitputtelijke bron van energie, waar Stiwa nuttig gebruik van gaat maken. De straling van de zon wordt opgevangen door de zonnepanelen, in deze panelen wordt de straling omgezet in stroom. Deze stroom wordt in de omvormer geschikt gemaakt voor het stroomnetwerk. Vervolgens gaat via de meterkast de stroom het gebouw in, waardoor de opgewekte stroom gebruikt kan worden.

Door de zonnepanelen gaat Stiwa flink besparen op energie en zal er minder CO2 uitgestoten worden, wat beter is voor het milieu. Naar verwachting zal Stiwa binnen 10 jaar de investering terugverdienen.

Demopaneel WB
Albert Versluis, Hans van der Linden en Koos Burgmeijer met een demopaneel bij Wasbeek.

Begin november zal de installatie bij Wasbeek van start gaan. Hierna zullen de installateurs bij De Korf aan de slag gaan en tenslotte bij De Tulp. Het project zal eind februari 2016 voltooid zijn.

Slim Duurzaam

Stiwa heeft hele project uitbesteed aan Slim Duurzaam, een samenwerking tussen EE Care en Versluis. Koos Burgemeijer van EE Care: “De Versluisgroep heeft de bouwkundige expertise en is gespecialiseerd in zonnepanelen, wij zijn gespecialiseerd in energiezaken. Een gouden combinatie als het gaat om het collectief aanbesteden van zonnepanelen. Slim Duurzaam inventariseert of de locatie geschikt is om een installatie te dragen, vraagt subsidie aan en begeleidt de aankoop van het product met de beste prijs en het hoogste rendement.”

Met de plaatsing van de zonnepanelen hopen Stiwa, Slim Duurzaam en de Gemeente Teylingen een signaal af te geven aan andere ondernemingen, om ook duurzamer en meer maatschappelijk verantwoord te gaan ondernemen.